image desciption
Home / Wouter (17)

Wouter (17) Jongere

“Nu ik weet wat mijn toekomstdroom is, ben ik veel gemotiveerder”

Wouter kwam in een gesloten groep terecht omdat hij al een hele poos niet meer naar school ging. Hij blowde de hele dag en werd geplaagd door somberheid en angsten. De hulpverlening had geen grip op hem, want Wouter wilde door niets of niemand geholpen worden. Gedwongen jeugdhulp was onvermijdelijk. “Achteraf is het maar goed dat ik hier terecht gekomen ben”, zegt Wouter. “In het begin was het klote, maar het gaat nu een stuk beter met mij.”

Gestopt met blowen

Wouter vertelt: “Mijn schooltijd liep niet lekker en door het blowen ging het nog slechter. Ik was somber, kon me moeilijk concentreren en spijbelde veel. Daardoor moest ik van vwo naar havo en toen naar vmbo-TL. Bij OG Heldringstichting heb ik allerlei behandelingen gehad die me hielpen om beter om te gaan met mijn problemen. Daardoor ben ik wel veranderd, al zeg ik het zelf. Er is meer rust in mijn hoofd, ik heb minder last van negatieve gevoelens en ik kan me nu beter concentreren. Met blowen ben ik gestopt, ik hoef die cannabis niet meer. Het was eigenlijk een manier om te vluchten voor mijn problemen.

Voortgezet speciaal onderwijs

Bij OG Heldringstichting ga ik naar het voortgezet speciaal onderwijs, daar is de begeleiding veel beter en persoonlijker. Ik zit nu in het examenjaar van vmbo-TL. Ik krijg hier het gevoel dat ze echt snappen hoe ik ben. Ze zagen bijvoorbeeld dat ik goed met kinderen kan omgaan. Mijn trajectbegeleider hielp me om beroepen te vinden die daarbij passen. Zo ontdekte ik dat ik leerkracht wil worden, het liefst op een basisschool.

Beste route om leerkracht te worden

Samen met mijn trajectbegeleider heb ik uitgezocht welke route ik kan doen om mijn toekomstdroom te bereiken. Er zijn twee opties na het vmbo: havo doen op het volwassenonderwijs óf naar het mbo waar je de opleiding Onderwijsassistent kan volgen. Ik denk dat ik het laatste ga doen, omdat ik dan meteen praktijkervaring heb. Dat lijkt me leuker dan theorie.

Openstaan voor jeugdhulp

Vroeger stond ik niet open voor mensen die me wilden helpen. Dat is nu echt veranderd. Je kunt niet altijd alle problemen zelf oplossen. Wat me vooral heeft geholpen is dat ik een duidelijk doel heb in mijn leven. Daardoor ben ik gemotiveerder om aan mezelf te werken. Ik weet wat ik kan en wat mijn valkuilen zijn. Als ik straks voor de klas sta, wil ik een goed voorbeeld kunnen zijn voor de leerlingen. Ik zal ze vertellen dat dingen niet altijd vanzelf gaan. Je moet echt doorzetten als je iets wilt bereiken.”

Begeleid zelfstandig wonen voor jongeren

Binnenkort mag ik weg bij OGH, dan mag ik begeleid zelfstandig wonen. Ik ben nu op zoek naar een bijbaan, zodat ik alvast een dagbesteding heb als ik op mijn nieuwe plek woon. Omdat ik bijna 18 word, moet ik veel dingen gaan regelen zoals mijn DigiD, zorgtoeslag, zorgverzekering en studiefinanciering. Best veel allemaal, maar met de hulp die ik krijg van mijn trajectbegeleider, komt het dik in orde.”

“Je kunt niet altijd alle problemen zelf oplossen”

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!