image desciption
Home / Diagnostische gezinsopname

Diagnostische gezinsopname

in ontwikkeling

Soms zijn de problemen van een jongere nauw verbonden met problemen in het gezin of netwerk. Hoe kan het gezin uit deze machteloze situatie komen?
En wat is er nodig om de ontwikkeling van het kind weer op gang te brengen? Een 3-daagse opname van het hele gezin maakt inzichtelijk welke problemen er spelen en welke hulp gaat helpen.

Voor gezinnen met complexe problemen

Diagnostische gezinsopname is bedoel voor gezinnen met een jongere van 12 tot 18 jaar. De jongere heeft ernstige gedragsproblemen en is vastgelopen in zijn ontwikkeling. Er is een flink risico op schade voor de jongere zelf of voor de omgeving.

Gezinsopname in Zetten

Het gezin verblijft 3 dagen op ons terrein in Zetten. In een veilige, positieve omgeving, onder begeleiding van specialistische professionals. Tijdens de gezinsopname bekijken we zowel de problemen van de jongere als van het systeem (gezin en netwerk). Alle factoren die ten grondslag liggen aan de problemen, brengen we in kaart. De uitkomst is een gericht en effectief behandelplan voor het hele gezin.

Wat is het doel?

Met dit aanbod willen we escalatie en uithuisplaatsing voorkomen. Het gezin wordt gemotiveerd om passende hulp te accepteren. Ons doel is dat de problemen in het gezin worden opgelost en dat de ontwikkeling van de jongere weer op gang komt.

Het aanbod is toegankelijk met een beschikking van de gemeente.

Lees meer

 • Wat is onze visie op een diagnostische gezinsopname?

  Wat is onze visie op een diagnostische gezinsopname?

  Door veiligheid binnen het gezinssysteem te creëren, raken de gezinsleden weer gemotiveerd om te bewegen naar een ‘breekpunt’. Ze gaan beseffen dat er iets moet gebeuren om uit de impasse en machteloze situatie te komen.

  Het gezin gaat inzien dat veranderen tot meer veiligheid zal leiden. Dit geeft ruimte om passende hulp te accepteren. Zo kan een escalatie en uithuisplaatsing worden voorkomen.

 • Welke kernwaarden vinden wij belangrijk bij diagnostische gezinsopname?

  Welke kernwaarden vinden wij belangrijk bij diagnostische gezinsopname?

  • De opname moet tijdelijk de last van de schouders van het gezin wegnemen. De gezinsleden moeten weer voelen hoe het is om veiligheid te ervaren.
  • De opname moet bij het gezin leiden tot een ‘breekpunt’ en daarmee het besef dat er iets moet gebeuren.
  • De opname moet verwijzers ondersteunen bij het in kaart brengen van de factoren die ten grondslag liggen aan het geheel vastlopen van een gezinssysteem.
  • De opname moet leiden tot een gedegen advies voor passende hulpverlening.
 • Waar verblijft het gezin?

  Waar verblijft het gezin?

  Het gezin verblijft in een eigen woonruimte met slaapkamers op het terrein van OG Heldringstichting in Zetten. De behandeling vindt vooral overdag plaats. Samen koken en eten maakt ook deel uit van de diagnostiek. Voor gescheiden ouders hebben we aparte slaapvertrekken beschikbaar.

image description

Bekijk ook ons volledige zorgaanbod.

image description

Wil je meer weten, of meedenken?

Neem contact op met onze accountmanager:

Lucelle van Hövell | 06 – 33 08 60 21

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!